2018.04.19. Egyéb
Egy mű- és egy élőfüves edzőpályából, valamint egy NB II-es mérkőzések lebonyolítására is alkalmas centerpályából álló központ valósulhatna meg a Veszprém Aréna szomszédságában. Országos szinten is kimagasló a VFC USE-nál zajló szakmai munka.
Hatalmas elismerés a VFC USE-nak, új sportközpont épülhet

Kiváló, az infrastrukturális feltételekhez viszonyítva pedig országos szinten is kimagasló utánpótlásnevelő munka folyik a veszprémi labdarúgásban. Így lehetne egy mondatban összefoglalni azt a szakmai véleményt, amelyet egyfajta „bizonyítványként” állított ki a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) a Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesületnél (VFC USE) folyó munkáról.

A bakonyi műhely elismerése az erkölcsi sikeren felül egy sokkal fontosabb hozománnyal is jár: az MLSZ a következő szezontól a nevelőegyesületek produktivitásához köti azok finanszírozását. Olyan óriásklubokat előzött meg ebben a produktivitási rangsorban hatodik helyen végző VFC USE, mint az Újpest, a Vasas, a Felcsút vagy a pár éve Bajnokok Ligája szereplő Debrecen. – Nagyságrendekkel megnőhet az az összeg, amiből gazdálkodhatunk a következő szezontól, ami újabb lökést adhat az egész térség futball életének – tudtuk meg Szabó Pétertől, a VFC USE és a veszprémi felnőtt labdarúgócsapat sportigazgatójától, aki elárulta, a versenyeztetés javításával még bőven van fejlődési tér klubja előtt.

– Amikor négy évvel ezelőtt elkezdtem a munkát sportigazgatóként, kilenc edzővel és háromszáz gyerekkel működött a VFC USE. Ez idő alatt sikerült több mint duplájára emelni a fiatal focisták számát, s a szakemberek száma is huszonegyre emelkedett. Tavaly elindítottuk a női szakosztályunkat, amely jelenleg három korosztállyal működik az utánpótlásban. Itt a célunk, hogy három év múlva felnőtt női csapatot tudjunk adni Veszprémnek – összegzett Szabó Péter.

A sportigazgató további szakmai előrelépést vár attól, hogy az előző kiírásban sikerült kiharcolniuk a veszprémi fiataloknak, hogy a feljussanak az országos másodosztályú utánpótlásbajnokságba. – Eddig a versenyeztetésben volt egy kisebb lemaradásunk. A riválisaink a játék sebességében még előttünk járnak, de az már az első itt töltött szezonunkban látszik, hogy mindenkivel partiban vagyunk. Úgy érzem, itt a helyünk. Egy esetleges kiesést követően is azonnal vissza szeretnénk kerülni, továbbá az U14 és az U15-ös korosztály előtt is a feljutás a célkitűzés – árulta el Szabó Péter.

– Az Eb-résztvevő Lang Ádám vagy az NB I-ben rendszeresen szereplő Novothny Soma, Iszlai Bence, Zachán Péter és Osváth Attila példája mutatja, érdemes Veszprémben maradni, s itt végig járni a ranglétrát. De említhetnénk még Puskás Martint és Kun Bertalant is, akik európai topcsapatokban kaptak életre szóló lehetőséget a VFC USE-ból indulva. Ezzel szemben abból az évi nyolc-tíz tehetségből, akit elszívnak a környező akadémiák, csak a felcsúti Tóth Bence jutott el az élvonalig. A családi közeg óriási tartást adhat a fiataloknak ebben a korban, ezt pedig csak a saját közegükben kaphatják meg – vélekedett Szabó Péter.

Miből áll össze a produktivitási rendszer?

„A fiatal játékosok szerepeltetését célzó közvetlen ösztönzés helyébe a kizárólag objektív eredményességen alapuló produktivitási pontszám lép. A nyártól élesben induló rendszerben az egyesületek annak figyelembevételével jutnak hozzá a működési alapforrásokhoz és kiegészítő támogatásokhoz, hogy képzésük során hány professzionális labdarúgót nevelnek ki" – olvasható az MLSZ honlapján, ahol az is kiderül, minél magasabb szintig jut egy adott futballista, annál magasabb anyagi támogatást kap utána nevelőegyesülete.

Új stadionért pályáznak

A felnőtt csapat otthonául szolgáló Egyetemi Stadion jelenlegi formájában épp’ hogy alkalmas NB III-as meccsek rendezésére, de az utánpótlásnevelő műhely otthonául szolgáló Erdész utcai sporttelepet is „kinőtte” az egyesület. A klubvezetés ennek érdekében a napokban új, 1500 fő befogadására alkalmas labdarúgó központ építésére nyújtott be pályázatot a Magyar Labdarúgó Szövetséghez. Sikeres pályázás esetén egy mű- és egy élőfüves edzőpályából, valamint egy NB II-es mérkőzések lebonyolítására is alkalmas centerpályából álló központ a Veszprém Aréna szomszédságában valósulhatna meg – tudtuk meg Szabó Pétertől.

Képek