2018.12.04. Egyéb
Abszolút büszke vagyok a csapatomra, ugyanis a nyári induláskor mindösszesen nyolc játékos ült az öltözőben, s csak nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre, hogy tisztességgel felkészülhessünk – értékelte a VLS Veszprém őszi teljesítményét Pető Tamás vezetőedző.
Pető Tamás: Ők nem a pénzért fociznak, tanulni és fejlődni szeretnének!

– A vezetőinkben még a szezon előtt megfogalmazódott a gondolat, hogy szeretnék lerakni egy olyan együttes alapkövét, amely hosszútávon is meghatározó jövőképpel szolgálhat megyeszékhelyünk fiatal labdarugói számára. Hogy ennek az elképzelésnek milyen szintre sikerül majd eljutnia, az jelen pillanatban még a jövő zenéje – kezdte a beszélgetést Pető Tamás portálunk megkeresésére.

Adódik a kérdés, miért választja Veszprémet, s a megyei bajnokságot egy olyan tréner, aki a magyar nemzeti bajnokság élvonalában is bizonyított már. Egy biztos: egy olyan labdarúgó hagyományokkal rendelkező városnak, mint Veszprém mindig is meg volt, s meg is lesz a varázsa. Főleg, ha az ember hazaérkezik. Nem történt ez másképp Pető Tamással sem, akit „visszatérő családtagként” üdvözölt köreiben a veszprémi focitársadalom.

– Amikor nyáron elvállaltam a felkérést, kőkeményen helyre raktam magamban ezt a történetet. Sokan kérdezték tőlem akkor, hogy nem érzem-e degradálónak azt, hogy az élvonalbeli Videotontól eljöttem Veszprémbe egy megye l-es alakulathoz. Bátran állíthatom, nem! Szeretek a srácokkal dolgozni, mert fiatalok és lelkesek. Ők nem a pénzért fociznak, és ez nagyon-nagyon fontos. Tanulni és fejlődni szeretnének, látom rajtuk napról napra – válaszolt merő őszinteséggel Pető.

Úgy tűnik, hogy a tizennégyszeres válogatott kinevezése jó döntés volt, ugyanis az őszi szezon után a VLS Veszprém vezeti a megyei első osztály tabelláját. Igaz, előnyük nem több mint egy pont a nagy rivális Balatonfüreddel szemben. Az egykori újpesti csillag elégedett játékosai őszi teljesítményével, s úgy érzi, jól haladnak a munkával.

– Büszke vagyok a játékosaimra, akik ilyen fiatalon is nagyszerűen helytálltak egy rutinos, felnőtt mezőnyben. Nagyon sok olyan tanítványom van, akinek ez volt az első féléve ilyen terepen, s ezt megelőzően csak utánpótlásbajnokságban szerepelt. Úgy gondolom, ez egy jó erőfelmérő volt a számukra. Viszont arról sem feledkezhetek meg, hogy vannak olyanok is, akik egy hihetetlen nagy csalódás után próbálják magukat újjáépíteni. Rájuk is időt kell szentelnem. Nem volt egyszerű, de úgy érzem, jó irányba tartunk. Néha nagyon szépen játszottunk, olykor kevésbé, de összességében maximálisan elégedett vagyok az első félévvel – húzta alá.

Az egykori védő által elvárt támadóstratégia igencsak eredményesnek bizonyult a szezonban, ugyanis alakulata kilencvenöt gólt szerzett (meccsenkénti 5,3-as gólátlag), s mindösszesen csak kilencet kapott. A vezetőedző elégedett harcosai mentalitásával, azt azonban hangsúlyozta, hogy szeretné megóvni őket az esetleges „elkényelmesedéstől”.

– A sok lőtt gól könnyen elkényelmesíti a játékosokat, ezt a továbbiakban is szeretném kiölni belőlük. Meg kell tanulniuk, hogy nekik saját magukat kell motiválniuk, hiszen minden mérkőzés más, mindig okozhatnak nem várt meglepetéseket az ellenfelek. Összességében elégedett lehetek a játékosaim hozzáállásával is, ugyanis azt a fajta győztes mentalitást, melyet elvártam tőlük a pályán, szinte hiánytalanul megvalósították.

Az egyesület irányvonala, miszerint veszprémi nevelésű fiatal játékosokra építkezve szeretnék talpra állítani a város labdarúgását, jó irányba halad: Vass Szilárd révén már az U18-as válogatottat is kiszolgálja a VLS Veszprém.

– A célunk továbbra is az, hogy helyi, veszprémi játékosokat beépítve töltsük meg a gárdánkat. Ennek a stratégiának az egyik ékköve, hogy ifjú középpályásunk, Vass Szilárd meghívást kapott a magyar válogatott U18-as keretébe. Azt gondolom, erre nem csak ő, hanem mi is büszkék lehetünk. Szeretnénk a jövőben több fiatal játékost is hozzásegíteni a címeres mezhez, de egyelőre nagyon az út elején járunk, sokat kell még dolgoznunk érte – tette hozzá a holland NAC Breda egykori kiválósága.

Az 1997/98-as magyar bajnoktól azt is megtudhattuk, hogy a stabilitás megőrzése érdekében szeretnének rutinos labdarúgókat igazolni a téli időszakban. Ugyanis a mester úgy érzi, hogy amikor a fiataljai felnőtt férfiakkal néznek farkasszemet a pályán, akkor még akadnak kisebb problémáik.

– Szeretnénk úgy igazolni, hogy ha esetleg ott állunk majd az osztályozó előtt – amihez természetesen előbb még meg kell nyernünk a bajnokságot is –, akkor több rutinos játékosunk is legyen, akiknek a segítségével még stabilabb teljesítményt nyújthatunk majd. Két, legfeljebb három labdarúgót szeretnénk a kötelékünkbe csábítani. Mert azt azért mi is látjuk, hogy szép és jó, hogy az első helyen állunk, de elegendő tapasztalat nélkül magasabb szinten felelőtlen döntés lenne csatába szállni – szögezte le Pető Tamás, aki hozzátette, Gunther Zsolt munkájára – így vagy úgy, de – feltétlenül számít majd a jövőben is.

Képek