2019.09.01. Mérkőzés
Öt forduló alatt immár negyedik egálját jegyezte a VLS Veszprém, amely vasárnap késő délután a vendég Lipót ellen is nyeretlen maradt a labdarúgó nemzeti bajnokság harmadosztályának Nyugati csoportjában.
Egy pont is több a semminél

– Ahogy a szakmai stábon, éppúgy a játékosokon is hatalmas a nyomás. De fogalmazhatnánk úgy is, hogy győzelmi kényszerbe kerültünk! – tudatta portálunkkal még a mérkőzést megelőzően Szabó Péter sportigazgató.

Az őszi évszak első napján első győzelme reményében lépett a Városi Stadion gyepszőnyegére a labdarúgó NB III Nyugati csoportjában munkálkodó VLS Veszprém vasárnap délután, immár az ötödik fordulóban.

A tizenhat csapatos bajnokság 13. pozíciójában három ponttal jeleskedő VLS ezúttal a két győzelemmel és két fiaskóval a bajnokság 7. helyét elfoglaló Lipót SE-t látta vendégül.

Pető Tamás vezetőedző kétségkívül eddigi legerősebb gárdáját állította össze a találkozóra: az újonnan igazolt futballisták közül kapusposzton Deczki Máté, mezőnyfronton pedig Zachán Péter, Nagy Richárd, illetve Lőrincz Attila mellett Kiliti Róbert neve is szerepelt a kezdő tizenegyben. A csapatkapitányi karszalagot pedig ezúttal Somogyi Richárd viselte.

Abszolút motiváltan, jó kedvűen kezdték az összecsapást a piros mezes veszprémi futballisták: alig telt három perc, s máris az ellenfél kapujára törtek, a gól azonban elmaradt. Magabiztos volt a Pető-gárda, ritkán adta el a labdát, de ha mégis, akkor ott volt Deczki, aki a tizenkettedikben önmagát egy csöppet sem féltve vetődött bele egy közeli lövésbe, ezzel megóvva a hazai ketrecet a találattól. Nem történt ez másképp a 16. minutumban sem, amikor is az újonc Zachán buktatta ellenfelét, a megítélt szabadrúgást aztán könnyű szerrel nyelte le a portás.

Érezhető volt a királynék városának fölénye, kicsivel több, mint a játékrész felénél jártunk, amikor a korosztályos válogatott Kiliti Róbert szemfülesen ugratta ki az üresen helyezkedő Somogyi Richárdot. Ha az akció után az eredmény nem is változott, Horti Gábor szavaival élve a „gólcsira” benne volt. Deczki ha kellett a kapujából kilépve még a söprögető szerepet is elvállalta, ha a játék már úgy is inkább a másik térfélen folyt. De hiába a fölény, ha a helyzetek kimaradnak: a felek 0-0-s döntlennel szusszanhattak.

Visszatérve az öltőző hűséből, egy perc sem telt el még a második félidőből, amikor is a lipótiak máris helyzetbe hozták magukat. Kiliti azonban ott volt, s ha a Rába-parti szurkolók tizenegyesért is kiáltottak, a játékvezető határozottan ítélt: sallangmentes szerelés volt. S ha már emlegettük azt a bizonyos „gólcsirát”, Venczel jóvoltából a 48. percben egy bizony ki is nőtt. Az NB I-et is megjárt Nagy Richárd beivelésébe mintaszerűen csúsztatott bele csatárunk, a lila mezesek portásának a jobb felsőbe csusszanó labdába beleérnie sem volt esélye (1-0).

Mellékesen: ezzel a találattal a VLS Veszprém a 2019/20-as bajnoki kíírásban először szerezte meg a vezetést az elmúlt öt forduló alatt. Az öröm azonban sokáig nem tartott, ugyanis a túloldalon kissé elaludtak a hazai védők, Zimonyi pedig teljesen üresen bólintott (53. perc: 1-1). Némileg ki is zökkentette a Pető-tanítványokat ellenfeleik gyors kiegyenlítése: a kezdeti higgadtságot sokszor meggondolatlanság, kapkodás váltotta föl.

Igaz, Deczki védett ha kellett, s a gólszerzési lehetőségek is megvoltak, de befejezések rendre csak pontatlanra sikeredtek. A lefújáshoz közeledve már a játék színvonala is kezdett csorbulni: Zámbó túlzott erőbevetéssel buktatta Lőrinczet, rögtön villant is a piros. A hazaiak azonban nem tudtak élni emberelőnyükkel, így az eredmény már nem változott.

Megyeszékhelyünk labdarúgói öt fordulót követően egyelőre még mindig nyeretlenek, immár negyedik döntetlenjüket gyűjtötték be. Mához egy hétre – szeptember 8-án, vasárnap 16.00 órakor – a bakonyiak Komáromba látogatnak szerencsét próbálni.

Labdarúgó NB III Nyugati csoport, 5. forduló:
VLS Veszprém–Lipót Pékség SE 1-1 (0-0)
Veszprém, Városi Stadion, 500 néző: Vezette: Héra (Ország, Schweighardt).
Veszprém: Deczki – Zachán, Felber, Domján, Venczel (Füleki, 68.), Gálfi (Molnár B., 60.), Somogyi, Nagy R., Vass (Gulyás G., 80), Lőrincz, Kiliti. Vezetőedző: Pető Tamás.
Lipót: Dénes – Tóth L., Zimonyi (Schillinger, 92.), Varga T., Bieder, Kovalovszki, Zámbó, Csete (Bella, 89.), Simita, Farkas (Nyári, 61.), Kapa. Vezetőedző: Varga Péter.
Gólszerző: Venczel (48.), ill. Zimonyi (53.)
Piros lap: Zámbó (86.)


Így értékelte a látottakat

Pető Tamás, a VLS Veszprém vezetőedzője: – Mondhatnám azt is, hogy büszke vagyok a játékosaimra, ugyanis akárcsak a szorgos méhecskék a nektárt, úgy gyűjtögetik a pontokat a bajnokságban. Ezzel szemben viszont úgy gondolom, hogy mélységesen tudásuk alatt teljesítettek a mai mérkőzésen. Egyszerű: hiába dolgozzák ki a szebbnél szebb helyzetek, ha nem lövik be azokat, akkor nem tudnak egyről a kettőre lépni. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mindenkin nagy a lélektani nyomás, de a profi sportolóknak tudniuk kell ezen felülemelkedni.

Vass Szilárd, a VLS Veszprém reménysége: – Bízom a társaimban! Igaz, játszottunk már jobban is, de összességében nem lehetünk csalódottak, hiszen az egy pont is több a semminél. Biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben megszerezzük azt a várva várt győzelmet, s végre átlépjük a saját árnyékunkat. Szeretek itt élni, játszani, teljesíteni. Ha ez a csapat bennmarad – már pedig bennmarad –, máshol el sem tudnám képzelni a jövőmet. A szurkolók támogatásáért, illetve kitartásáért pedig ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

Képek